Ocjena: / 0
LošeOdlično 

Podijeli

Glazbeno – meditativnom večeri „Mysterium paschale“ , održanom u Crkvi svetog Križa u nedjelju, 4. ožujka, nastavljena je tradicija naše župe da se u korizmenom vremenu kroz riječ i glazbu razmatraju Kristova muka i smrt.

Skladbe, u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora Župe svetog Križa, i tekstovi, koje je čitala Nike Nagy, prvenstveno su usmjereni na Isusov križ i sve ono što nam njegov križ jest – utjeha, nada, svjetlost i radost.

Prisutni su bili u prilici čuti odlomke iz Evanđelja koji prate Isusov život od krvavog znoja u Getsemanskom vrtu do smrti na križu, razmišljanje pape Bendikta XVI na temu psalma „Gospodin je pastir moj“, kao i zapisana viđenja blažene Katarine Emerich te religioznu poeziju naših pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića i Josipa Pupačića.

 

 

Za glazbeni dio odabrane su skladbe Wolfganga Amadeusa Mozarta, Antonina Dvoržaka, Šime Marovića, fra Bonaventure Dude, ali i dubrovačkih skladatelja Miha Demovića, Krešimira Magdića i Marije Grazio. Mješoviti zbor, pod vodstvom prof. Marije Brčić, izveo je „Misao svijeta“, „Gospod Bog  je pastir moj“, „Ave Verum“, „Na uljevoj tužnoj gori“, „Klanjanje Svetom Križu“, „Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista“, „Barjaci kreću kraljevi“, „Svjetlost Tvoja“, „Častimo Te Križu Sveti“ i „Otpočinut će duh moj“.

Ovogodišnji događaj dio je proslave pedesete obljetnice utemeljenja Župe svetog Križa, a ujedno je i svojevrsna obljetnica djelovanja župnog zbora.