BLAGOSLOV OBITELJI 2016/2017


Blagoslivljat će oci dominikanci:                                                                                                          

fr. Mihael Mario Tolj, župnik;

fr. Pero Ćavar, župni vikar;

fr. Matijas Farkaš15682288_10202565363691240_1592198662_o

fr. Nikola Noso

                                                                                                                                                                 

Blagoslov počinje jutrom od 9 sati i traje do kasno popodne. Molimo vjernike koji stanuju u zgradama da na dan

blagoslova stave prezime na svoja vrata ukoliko ga nemaju. Hvala!


RASPORED PO ULICAMA


Utorak, 27. XII

Obala pape Ivana Pavla II, Obala Stjepana Radića, Pionirska, I.G. Kovačića,

Neumska, Ljubuška, Podbrežska, Koritska, Željezničarska.

           

Srijeda, 28. XII

Od Nuncijate, S.Cvijića.


Četvrtak, 29. XII 

Radnička ,Prožurska, Lopudska, Mljetska, Lastovska, L. Matačića,

Sv. Križa, Dolska.


Petak, 30. XII     

Đ. Basaričeka, Majkovska, Mokoška, A. Cesarca, A.G.Matoša,

T. Ujevića, Padre Perice, Sustjepanska.


Ponedjeljak, 2. I 

A. Hebranga, Janjevska, Ćilipska, Rožatska.


Utorak, 3. I        

Od Gaja, V. Paljetka, Jakljanska, Šipanska, Sv. Nikole, Pomoraca.


Srijeda, 4. I       

Od Škara, Imotska, Kunska, A. Sugje, N. Ljubičića,

Metohijska, Kranjčevića.

fr. Mihael Mario Tolj OP

            župnik
 

 

15369664_10202469357571147_259010792_o

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić bio je u kanonskom pohodu župi sv. Križa od 2.-4. prosinca 2016. U petak, 2.prosinca, u jutarnjim satima u pratnji župnika fr. Mihaela Maria Tolja posjetio je Muški učenički dom u Gružu gdje su ih ugostili ravnatelj doma Boris Njavro sa odgajateljima i djelatnicima, te učenici koji idu u školu u popodnevnoj smjeni. Ravnatelj je ukratko predstavio domsku zajednicu i njihov rad, a potom se biskup poticajnim riječima obratio učenicima i djelatnicima. Nakon obilaska doma i kratkog druženja slijedilo je međusobno darivanje kao uspomena na ovaj susret. 


Potom je slijedio posjet osnovnoj školi Ivana Gundulića. Ravnateljica škole prof. Vedrana Elez je, u pratnji dviju učenica u narodnim nošnjama, dočekala biskupa Uzinića i župnika fr. Mihaela Maria Tolja, pred ulazom u školu, nakon čega su ga u školi dočekali učenici i djelatnici škole. U priredbi, kroz recitacije, pjesme i ples učenici su pokazali svoju kreativnost, što je i biskup Uzinić komentirao u obraćanju učenicima, kazavši da je „zbunjen“, jer mislio je da dolazi u OŠ Ivana Gundulića, a čini mu se kao da je došao u neku umjetničku školu.Školski zbor izveo je pjesmu „Još više sunca“, „Ispod mira i đardina“ i „Velik si“, učenici Nika Vuić i Antonio Štrman recitirali su pjesmu „Treba pjevati“, a Laura Kursar „Baladu o Gospinim pčelama“. Učenici drugih i trećih razreda su otplesali „Konavosku poskočicu“. Voditelj programa bio je učenik Mihael Violić.Ravnateljica Elez je zahvalila biskupu na dolasku, te mu uručila i prigodni poklon u znak sjećanja na ovaj događaj, kao što je i biskup školi uručio poklon. Nakon priredbe, pred školom je zasađena maslina kao podsjetnik na biskupov posjet, a maslinu su posadili biskup Uzinić, ravnateljica Elez, župnik Tolj, i učenik Violić. Nakon toga biskup Uzinić se u zbornici susreo s djelatnicima škole kojima je zahvalio na njihovom radu, istaknuvši da posao nastavnika nije zanimanje, već poziv. Na kraju je zajedno s ravnateljicom i župnikom, posjetio odjel djelomične integracije za učenike s poteškoćama, zadržavši se u druženju s djecom i nastavnicima koji s njima rade.

15205699_10202469355691100_720669190_o

Biskup je u podne ručao s redovnicima u dominikanskom samostanu sv. Križa, potom se susreo sa župnikom, župnim vikarom i osobljem samostana. Pregledao je župnu administraciju i potpisao župne knjige. Od 15 – 16.30 obilazio je po kućama bolesnike, starce i osobe s posebnim potrebama. To su bili najdirljiviji i najradosniji trenuci, kako za dotične osobe, tako i za samog biskupa. U 17 sati župnik je predvodio uru klanjanja pred Presvetim dok je biskup za to vrijeme ispovijedao. U 18 sati predvodio je sv. misu u koncelebraciji s fr. Antom Kovačevićem i župnikom, a nakon mise susreo se s Mješovitim pjevačkim zborom župe sv. Križa u njihovoj pjevačnici. Voditeljica zborova prof. Marija Brčić je ukratko predstavila njihov rad, a biskup je pohvalio njihovu angažiranost u liturgijskom pjevanju kako u župi, tako i u zajedničkim projektima na razini biskupije. Istakao je da svojim izvedbama i pristupom sigurno spadaju u sam vrh crkvenih zborova dubrovačke biskupije. Zboraši su biskupu u čast otpjevali dvije višeglasne skladbe. Prvi dan pohodazavršio je bratskom večerom s redovnicima za samostanskim stolom.

U subotu, 3. prosinca, na početku drugog dana kanonskog pohoda biskup se najprije susreo s prvopričesnicima (52) u vjeronaučnoj dvorani kojima katehezu drži s. Barbara Bagudić OP. Slijedio je susret s dječjim pjevačkim zborom i ministrantima (14). Biskup je pohvalio njihov angažman i potakao ih da ustraju u njemu unatoč svim protivštinama koje se javljaju i da svoje talente stave na raspolaganje Bogu i župnoj zajednici. U 10 sati održan je sastanak u samostanskoj rekreaciji sa članovima župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća na kojem je biskup iznio svoja zapažanja tijekom ovog pohoda i ujedno dao smjernice u kojem bi pravcu trebalo promišljati unapređenje župnog pastorala. Svaki vijećnik je iznio svoja iskustva u onoj aktivnosti za koju skrbi u župnoj zajednici i otvorena srca primio biskupove poticaje. U 11:20 održan je susret u ispunjenoj crkvi s članovima Molitvene zajednice Dva Srca koja je biskupa dočekala pjesmom. Biskupu se obratio voditelj zajednice fr.Ante Kovačević i potanko predstavio njihovu karizmu i aktivnosti. Biskup je bio zadovoljan onim što je čuo i osobito pohvalio katehezu za odrasle koja se odvija u sklopu programa molitvene zajednice ponedjeljkom i koja je produbila vjeru i izgrađivala članove da mogu biti svjedoci i prenositelji vjere drugima. Nakon zajedničkog fotografiranja ispred oltara, biskup je u pratnji župnika otišao na ručak kod obitelji Đorđine i Mata Saulan. Potom je u neposrednoj blizini obišao i razgledao crkvu sv. Nikole na Kantafigu koja se trenutno obnavlja zahvaljujući naporima Društva prijatelja dubrovačke starine. U 16 sati biskup je predmolio krunicu, a potom u koncelebraciji sa župnikom slavio misu u prepunoj crkvi Gospe od Navještenja na Nuncijati. Nakon mise kratko se zadržao u razgovoru s vjernicima ispred crkve, a potom obišao obitelj djeteta s posebnim potrebama, obitelj Stijepa Pavlovića koji se osobito brine oko crkve te bolesnicu i staricu Anku Tomičić. Na kraju drugog dana biskup i župnik bili su gosti na večeri kod obitelji Zore i Iva Tomičića na Nuncijati.

15282051_10202471528825427_1832913245_n


Treći završni dan pohoda obilježen je sv. Misama koje je predvodio biskup 4. prosinca u župnoj crkvi sv. Križa na Drugu nedjelju došašća. Slavio je najprije euharistiju u 10 sati s odraslim i starijim vjernicima, uzliturgijsko pjevanje mješovitog pjevačkog zbora. Dok je u 11:30 slavio euharistiju pretežno s djecom i mladima, uz živahnoo pjevanje dječjeg župnog zbora. Kanonski pohod završio je ručkom s braćom i sestrama u samostanskoj blagovaonici.

 

50g_naslovna

Prijašnji župnik župe sv. Križa (1993.-2008.) fr. Ante Kovačević proslavio je 29. lipnja 2015. godine 50-ti jubilej svoga svećeničkog ređenja predvodeći u crkvi sv. Križa zlatnu misu na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla. U koncelebraciji je bio još jedan dominikanski zlatomisnik, fr. Stjepan Krasić iz Samostana sv. Dominika. Propovijedao je fr. Drago Kolimbatović iz Samostana sv. Nikole u Korčuli koji je također bio gruški župnik (1985.-1988.) i propovjednik na mladim misama današnjih slavljenika.

Slavlje je započelo zahvalnim euharistijskim klanjanjem u 18 sati koje je predvodio fr. Ante, a pjesmom ga pratio pjevački zbor Molitvene zajednice „Dva Srca“.

Više...

 


MMtolj

Na blagdan bl. Ozane u ponedjeljak 27. travnja 2015. stotinjak vjernika župe sv. Križa iz Gruža hodočastilo je u pratnji svoga župnika fr. Mihaela Maria Tolja u Kotor na proslavu 450-te obljetnice preminuća prve hrvatske blaženice.

Polazak je bio s dva autobusa u 13 sati ispred župne crkve dok su neki vjernici išli i svojim vozilima. Vođa puta u jednom autobusu s članovima župnog zbora i odraslim vjernicima bila je s. Barbara Bagudić OP, a u drugom autobusu župnik je bio s ministrantima, animatorima i mladima. Zbog nepredviđenih problema na graničnom prijelazu Karasovići, hodočasnici su stigli u Kotor tek oko 16:30.


Budući da je s. Barbara izvodila u katedrali u 17 sati monodramu „Život bl. Ozane viđen očima sestre dominikanke“, trebalo je u kratkom roku prenijeti sve rekvizite iz autobusa u katedralu i postaviti scenu kako bi sve krenulo na vrijeme. Zahvaljujući mladima i dominikanskim novacima sve je bilo postavljeno na vrijeme tako da je s. Barbara mogla odigrati svoju ulogu na oduševljenje i iznenađenje svih prisutnih.

 

Više...

 

Razgovor s fr. Mihaelom Mariom Toljem

MMtolj

(preuzeto s web stranica Dubrovačke biskupije; Intervju vodio: Šime Zupčić)

 

Uoči nedjelje Dobrog pastira Crkva posebno moli za nova duhovna zvanja, ali i izražava zahvalnost svim onim muškarcima i ženama koji su „ostavili sve i pošli  za Kristom“ kao svećenici, redovnici i redovnice. Tom prigodom naš je sugovornik superior Samostana sv. Križa i župnik Župe sv. Križa u Gružu, dominikanac, mr. sc. fr. Mihael Mario Tolj.

 

Fr. Mihaele, uobičajeno pitanje svećenicima je: „Kako ste postali svećenik?“ Kod vas je to pitanje još zanimljivije jer niste imali uobičajen put prema svećeništvu, već ste završili studij na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu, postali dipl. inž. kemije, čekao vas je posao u Plivi, a onda odjednom zaokret: odlučili ste to odbaciti, ponovno sjesti u studentske klupe, upisati filozofsko teološki studij, te postati redovnik i svećenik. Zašto?

Više...

 

U nedjelju, 14. rujna, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, naša župa i samostan slave svetkovinu svoga naslovnika.

SvKriz2014

Svečanu misu u 18 sati u samostanskom klaustru predslavi fra Ljubo Kurtović OFM, župnik župe sv. Ilije u Veljacima. Nakon mise slijedi procesija sa svijećama koja završava u Gruškoj luci blagoslovom barki i brodova, molitvom za pomorce i ribare te molitvom za poginule branitelje. 

Tijekom dana mise u župnoj crkvi bit će u 8, 10 i u 11.30 sati, a nakon svake mise bit će čašćenje relikvije sv. Križa. Za proslavu ćemo se pripravljati trodnevnom duhovnom pripravom koja se sastoji od molitve krunice koja počinje svakog dana u 18.30 sati i misnog slavlja s propovijedi u 19 sati.

Prvoga dana trodnevnice u četvrtak, 11. rujna misu će predvoditi don Ivo Zečević SDB, župnik župe sv. Obitelji u Mokošici; drugog dana fra Ljudevit Lasta OFM, župnik Majkova i Slanog, a trećeg dana fra Stanko Dodig OFMCap, upravitelj Biskupijskog svetišta Gospe od milosrđa u Gospinom polju.


Plakat svetkovine možete preuzeti ovdje: Proslava Uzvišenja Svetog Križa 2014

Više...