Dim lights

"Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim!” (Kol 3, 1-2).
 
Poštovane redovnice i redovnici, vjeroučiteljice i vjeroučitelji, bogoslovi i sjemeništarci, subraćo svećenici, drage sestre i braćo!

Uskrs je! Slavimo veliko otajstvo Isusove pobjede nad smrću, nad zlom, nad grijehom, nad beznađem. Slaveći Kristovo uskrsnuće, spominjemo se starozavjetne Pashe, kad je Bog svojom snagom izbavio izraelski narod iz egipatskog ropstva. Ta starozavjetna Pasha simbol je kršćanskog Vazma, simbol Kristove Pashe, ostvarena u pravom žrtvenom Jaganjcu, koji odnosi i oduzima grijehe svijeta. Uskrsnuli Isus uvijek je živ ovdje među nama i čini nas dionicima svoje pobjede nad grijehom, nad smrću, nad zlom i združuje nas u svoju pobjedu, daruje nam svoj božanski život: omogućuje nam da učinimo svoju osobnu Pashu, izlazak, prijelaz svakoga od nas iz grijeha u milost, iz zla u dobro, iz smrti u život. Zato je Uskrs blagdan života. Onog života koji počinje u majčinoj utrobi, a nastavlja se u vječnosti u zajedništvu s Kristom uskrslim.

Više...

 

Sluzba_tame_grobPrva asocijacija na riječ 'tama' je nešto zlo, nešto loše... Istina, zlo je ono što se dogodilo s Gospodinom Isusom na Veliki petak. Umro je najveći Čovjek u povijesti čovječanstva. On koji je ljudima činio samo dobro. On koji nikada nije zla učinio niti mu usta prijevaru ili laž izustiše. On koji je za nas umro na križu. Otkupio je našu smrt svojom smrću.

S tim mislima sastali smo se jutros u župnoj crkvi kako bismo se kao zajednica pomolili uz Kristov grob.

Više...

 

vp3Okupljeni u ime Oca i Sina i Duha Svetoga sinoć smo kao župna zajednica na Veliki petak molili, slušali Božju riječ i razmišljali o smislu patnje koju je Krist Gospodin za nas podnio.

Više...

 

Uzmi_krizSvatko nosi na svojim ramenima poneki križ. Jedan je križ lakši, drugi teži. Nekima se pak težina križa jako povećava jer nose križ bez Krista na njemu. A odatle baš i razlika medu križevima: nositi samo križ ili nositi na križu i Krista.

Prihvati moj savjet i stavi Krista na svoj svagdanji križ, na onaj križ koji te neprekidno pritišće, koji ti dosađuje i izgriza i tijelo i zagorčuje dušu, na križ koji ti ne da živjeti spokojno i opušteno.

Više...

 

b2Prije nešto više od 2000 godina u noći u kojoj je Isus izdan poljupcem Jude Iškariotskoga dok je sa svojim učenicima bio u Maslinskom vrtu rekao je Petru i drugim apostolima neka mole i bdiju da ne padnu u napast. Nisu izdržali. Svi su pozaspali dok se se on u tjeskobi molio i znojio krvavim znojem.

Više...

 

vc3Večeras smo kao župna zajednica proslavili Misu Večere Gospodnje te ponovili geste i riječi koje je Isus učinio i izgovorio na Posljednjoj večeri. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fr. Mihael a u koncelebraciji su bili župni vikari fr. Ilija, koji je uputio prigodnu homiliju i fr. Matijas.

Više...