Svečano uvođenje u službu poslužitelja oltara

2m_tmb02. prosinca 2012. –  Na 1.nedjelju Došašća pod misom u 10 sati, župnik fr. Mihael Mario Tolj uveo je pet novih ministranata župe sv. Križa u službu poslužitelja oltara. Nakon što su izrazili želju i odazvali se pozivu da budu ministranti, uspješno su savladali osnovnu tromjesečnu pripravu i svečano primljeni u ovu službu u kojoj će idalje učiti, rasti, razvijati se i napredovati. Po završetku homilije dekan ministrantskog zbora Josip Tomičić prozvao je poimence kandidate i zatražio od župnika da ih primi u zbor poslužitelja oltara.

Više...

 

17. studenoga - Spomen na fr. Dominika Barača i druge hrvatske dominikance žrtve totalitarnih ideologija 20. stoljeća

fr.dominik_baracDominik (Nedjeljko) Barač rođen je 14. srpnja 1912. u Slanome, u Dubrovačkom primorju. U Red propovjednika stupio je 1930. Svečane, doživotne zavjete položio je u Dubrovniku 30. rujna 1934. Studij filozofije i teologije započeo je u Dubrovniku (1931.-1934.), a nastavio u Walberbergu kraj Kölna, gdje je 25. srpnja 1936. zaređen za svećenika. Radnjom o socijalnoj filozofiji boljševizma postigao je lektorat. Licencijat postiže u Louvainu u Belgiji. Doktorirao je u Rimu 1942. o socijalnoj filozofiji boljševizma. Vrativši se u Hrvatsku, predaje na Dominikanskom filozofsko-teološkom učilištu u Dubrovniku.

 

  Fr. Dominik Barač

Više...

 

sprovod_OPIspraćaj i sprovod pokojnog fr. Ilije biti će u četvrtak, 27. rujna u 10.50 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Više...

 

fr._Ilija_Zrno_upni_vikar

Danas oko 17 sati u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu preminuo je fr. Ilija Zrno, član samostana Svetog Križa u Gružu. Fr. Ilija je rođen 8. listopada 1948. u Galečićima pokraj Šuice, općina Tomislavgrad.

Pučku školu pohađao je u Šuici (1955.-1963.), a zatim je školovanje nastavio u Dominikanskoj klasičnoj gimnaziji u Bolu na Braču, od 1963. do 1967. Jednostavne zavjete u Dominikanskom redu položio je u Zagrebu 18. siječnja 1970., a svečane tri godine kasnije.

Studij filozofije i teologije završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1974. u Zagrebu.

Nakon svećeničkog ređenja pastoralno je djelovao kao vjeroučitelj u Zagrebu (Volovčica, 1974.-77.), zatim dvije godine u Bolu na Braču (gdje je bio i učitelj dominikanskim sjemeništarcima), Splitu te kao župni vikar u župi sv. Križa u Gružu (Dubrovnik).

Prije dva tjedna hospitaliziran je u zagrebačkoj bolnici gdje je i preminuo.

 

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

 

Dim lights

 

Sveti_DominikSveti Dominik nije ostavio nikakve osobne spise iz kojih bismo danas mogli čitati o njemu, njegovom životu i djelovanju. Nije napisao nijednu knjigu niti je itko zabilježio njegove propovijedi. Od nekoliko njegovih pisama sačuvano je samo nekoliko ulomaka. Ipak, postoji mnoštvo tekstova koji su nastali po njegovu nadahnuću i karizmi, a koje su napisala njegova braća. Dominikov život poznajemo preko njegovih učenika ili prijatelja, i to isključivo po svjedočanstvima prigodom postupka za njegovo proglašenje svetim.

Više...