Ministranti_Pridvorje_1

Dvadesetak ministranata iz župe sv. Srđa i Baha iz Pridvorja u pratnji nekolicine roditelja i njihovog voditelja gospodina Pera Kukuljicu, posjetili su u subotu 16. veljače 2013. dominikanski samostan i župu sv. Križa. Glavni povod njihovog dolaska u Gruž bio je humanitarne naravi.

Naime, oni su došli darovati biskupijskom Caritasu (smještenom u zgradi kod autobusnog kolodvora) novčana sredstva za potrebite koja su prikupili prilikom blagoslova obitelji i kolendavanja.


Više...

 

vlaho2013

Blagdan prikazanja Gospodinova u Hramu ili Svijećnica proslavljena je u subotu 2. veljače 2013. u 18 sati. Obred je započeo u klaustru dominikanskog samostana sv. Križa gdje je fr. Mihael uz pratnju ministranata blagoslovio svijeće okupljenih vjernika. Zatim je uz izvedbu antifone „Svjetlost na prosvjetljenje naroda“ započeo ophod kroz klaustar u crkvu s upaljenim svijećama. Župnik je uputio prigodnu homiliju u kojoj je istaknuo značenje ovog blagdana za svakog vjernika. S obzirom da je na Svijećnicu u 15:30 otvorena festa sv. Vlaha, nakon mise je bio blagoslov grla po zagovoru sv. Vlaha.

Više...

 

koncert1 Već tradicionalno na blagdan sv. Stjepana  u župnoj crkvi Sv. Križa  održan je Božićni koncert u izvedbi Mješovitog zbora Župe Svetog  Križa,  Dječjeg pjevačkog zbora i zbora Molitvene zajednice Župe  Svetog Križa, a sve u organizaciji i pod ravnanjem prof. Marije Brčić.

     

Više...

 

kateheze_plakat

 

KATEHEZE ODRASLIH U GODINI VJERE
U našoj župi će se svakog trećeg ponedjeljka u mjesecu kroz ovu Godinu vjere održavati kateheze za odrasle. Obrađivat će se članci vjere iz Apostolskog Vjerovanja. Budući da i sam papa ističe kako je vjersko neznanje najveći problem našega doba, ovo je prigoda ponuditi vjernicima da u svojoj župi mogu u tom smislu rasti u vjeri.

Prva kateheza će se održati u našoj crkvi u ponedjeljak, 17. prosinca 2012. u 17 sati na temu: Vjerujem u Boga – Stvotitelja neba i zemlje

„Nova će evangelizacija uistinu biti učinkovita ako se uspije oprijeti vjerskom neznanju. Vjersko neznanje mnogih osoba, također i vjernika katolika, najveći je problem našega doba. S tim se problemom valja odlučno sučeliti, a to je istaknula i Biskupska sinoda o novoj evangelizaciji. To neznanje priječi nove naraštaje da shvate povijest i da se osjete sljedbenicima tradicije koja je oblikovala život, društvo, umjetnost i europsku kulturu“ – ustvrdio je papa Ben

 

Svečano uvođenje u službu poslužitelja oltara

2m_tmb02. prosinca 2012. –  Na 1.nedjelju Došašća pod misom u 10 sati, župnik fr. Mihael Mario Tolj uveo je pet novih ministranata župe sv. Križa u službu poslužitelja oltara. Nakon što su izrazili želju i odazvali se pozivu da budu ministranti, uspješno su savladali osnovnu tromjesečnu pripravu i svečano primljeni u ovu službu u kojoj će idalje učiti, rasti, razvijati se i napredovati. Po završetku homilije dekan ministrantskog zbora Josip Tomičić prozvao je poimence kandidate i zatražio od župnika da ih primi u zbor poslužitelja oltara.

Više...