fr._Ilija_Zrno_upni_vikar

Danas oko 17 sati u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu preminuo je fr. Ilija Zrno, član samostana Svetog Križa u Gružu. Fr. Ilija je rođen 8. listopada 1948. u Galečićima pokraj Šuice, općina Tomislavgrad.

Pučku školu pohađao je u Šuici (1955.-1963.), a zatim je školovanje nastavio u Dominikanskoj klasičnoj gimnaziji u Bolu na Braču, od 1963. do 1967. Jednostavne zavjete u Dominikanskom redu položio je u Zagrebu 18. siječnja 1970., a svečane tri godine kasnije.

Studij filozofije i teologije završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1974. u Zagrebu.

Nakon svećeničkog ređenja pastoralno je djelovao kao vjeroučitelj u Zagrebu (Volovčica, 1974.-77.), zatim dvije godine u Bolu na Braču (gdje je bio i učitelj dominikanskim sjemeništarcima), Splitu te kao župni vikar u župi sv. Križa u Gružu (Dubrovnik).

Prije dva tjedna hospitaliziran je u zagrebačkoj bolnici gdje je i preminuo.

 

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

 

Dim lights

 

Sveti_DominikSveti Dominik nije ostavio nikakve osobne spise iz kojih bismo danas mogli čitati o njemu, njegovom životu i djelovanju. Nije napisao nijednu knjigu niti je itko zabilježio njegove propovijedi. Od nekoliko njegovih pisama sačuvano je samo nekoliko ulomaka. Ipak, postoji mnoštvo tekstova koji su nastali po njegovu nadahnuću i karizmi, a koje su napisala njegova braća. Dominikov život poznajemo preko njegovih učenika ili prijatelja, i to isključivo po svjedočanstvima prigodom postupka za njegovo proglašenje svetim.

Više...

 

bozja-cestica“Prije svega, da razjasnimo. Ne možemo još definitivno reći da smo pronašli Higgsov bozon. Znamo da smo pronašli novu česticu koja se ponaša poput Higgsova bozona, ali to moramo još utvrditi s stopostotnom sigurnošću” – tako je otprilike fizičar Vuko Brigljević započeo razgovor za Bitno.net na temu otkrića Higgsova bozona ili, kako je mediji vole zvati, “Božje čestice”. Njegov znanstvenički oprez ipak je svojevrsna“profesionalna deformacija”, jer malo tko istinski sumnja da je pronađena nova čestica u ženevskom institutu CERN Higgsov bozon. Dr. Brigljević, inače numerarij u hrvatskom ogranku Opusa Dei, bio je vođom skupine hrvatskih znanstvenika s Instituta Ruđera Boškovića koji su sudjelovali u potrazi za famoznom česticom.

Više...

 

Dim lights

 

Isus_u_Nazaretu

U današnjem evanđelju slušamo o Isusovom drugom nastupu u Nazaretu, koji se vjerojatno zbio oko godinu dana nakon početka mesijanske djelatnosti. Kod prvog nastupa Isus se predstavio kao Duhom pomazani i poslani prorok kojemu Bog naređuje da donosi radosnu vijest siromasima. Isus je tada najavio da počinje nešto novo, nakon krštenja na Jordanu. Počeo je propovijedati nastup Kraljevstva Božjega i zvati ondašnje sljedbenike monoteističke religije na vjeru u evanđelje što ga on naviješta.

Više...