MMtolj

Na blagdan bl. Ozane u ponedjeljak 27. travnja 2015. stotinjak vjernika župe sv. Križa iz Gruža hodočastilo je u pratnji svoga župnika fr. Mihaela Maria Tolja u Kotor na proslavu 450-te obljetnice preminuća prve hrvatske blaženice.

Polazak je bio s dva autobusa u 13 sati ispred župne crkve dok su neki vjernici išli i svojim vozilima. Vođa puta u jednom autobusu s članovima župnog zbora i odraslim vjernicima bila je s. Barbara Bagudić OP, a u drugom autobusu župnik je bio s ministrantima, animatorima i mladima. Zbog nepredviđenih problema na graničnom prijelazu Karasovići, hodočasnici su stigli u Kotor tek oko 16:30.


Budući da je s. Barbara izvodila u katedrali u 17 sati monodramu „Život bl. Ozane viđen očima sestre dominikanke“, trebalo je u kratkom roku prenijeti sve rekvizite iz autobusa u katedralu i postaviti scenu kako bi sve krenulo na vrijeme. Zahvaljujući mladima i dominikanskim novacima sve je bilo postavljeno na vrijeme tako da je s. Barbara mogla odigrati svoju ulogu na oduševljenje i iznenađenje svih prisutnih.

 

Više...

 

Razgovor s fr. Mihaelom Mariom Toljem

MMtolj

(preuzeto s web stranica Dubrovačke biskupije; Intervju vodio: Šime Zupčić)

 

Uoči nedjelje Dobrog pastira Crkva posebno moli za nova duhovna zvanja, ali i izražava zahvalnost svim onim muškarcima i ženama koji su „ostavili sve i pošli  za Kristom“ kao svećenici, redovnici i redovnice. Tom prigodom naš je sugovornik superior Samostana sv. Križa i župnik Župe sv. Križa u Gružu, dominikanac, mr. sc. fr. Mihael Mario Tolj.

 

Fr. Mihaele, uobičajeno pitanje svećenicima je: „Kako ste postali svećenik?“ Kod vas je to pitanje još zanimljivije jer niste imali uobičajen put prema svećeništvu, već ste završili studij na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu, postali dipl. inž. kemije, čekao vas je posao u Plivi, a onda odjednom zaokret: odlučili ste to odbaciti, ponovno sjesti u studentske klupe, upisati filozofsko teološki studij, te postati redovnik i svećenik. Zašto?

Više...

 

U nedjelju, 14. rujna, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, naša župa i samostan slave svetkovinu svoga naslovnika.

SvKriz2014

Svečanu misu u 18 sati u samostanskom klaustru predslavi fra Ljubo Kurtović OFM, župnik župe sv. Ilije u Veljacima. Nakon mise slijedi procesija sa svijećama koja završava u Gruškoj luci blagoslovom barki i brodova, molitvom za pomorce i ribare te molitvom za poginule branitelje. 

Tijekom dana mise u župnoj crkvi bit će u 8, 10 i u 11.30 sati, a nakon svake mise bit će čašćenje relikvije sv. Križa. Za proslavu ćemo se pripravljati trodnevnom duhovnom pripravom koja se sastoji od molitve krunice koja počinje svakog dana u 18.30 sati i misnog slavlja s propovijedi u 19 sati.

Prvoga dana trodnevnice u četvrtak, 11. rujna misu će predvoditi don Ivo Zečević SDB, župnik župe sv. Obitelji u Mokošici; drugog dana fra Ljudevit Lasta OFM, župnik Majkova i Slanog, a trećeg dana fra Stanko Dodig OFMCap, upravitelj Biskupijskog svetišta Gospe od milosrđa u Gospinom polju.


Plakat svetkovine možete preuzeti ovdje: Proslava Uzvišenja Svetog Križa 2014

Više...

 

U subotu, 10. svibnja pod misom u 18 sati
u samostanskom klaustru župe sv. Križa u Gružu,
 a uoči nedjelje Dobroga Pastira,

krizma1
dubrovački biskup mons. Mate Uzinić 
podijelio je sakrament Krizme
75-orici potvrđenika (38 djevojaka i 37 mladića).

Više...

 

      Ovogodišnji prvopričesnici, prvoj pričesti pristupiti će u nedjelju 18. svibnja u 9 sati.

Prva pricest

 

br. 336/2013

Dubrovnik, 04. prosinca 2013.

logo


Poštovana obitelji u župi sv. Križa u Gružu!


       Iduće godine, 26. i 27. travnja održati će se Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u našem gradu i biskupiji. Središnje misno slavlje biti će kao i kod papinog posjeta 2003. u našoj župi u luci Gruž. U pripremi ovoga događaja jako je važno da pokažemo zajedništvo i volju primiti mnoštvo mladih koji će doći. Nažalost, zbog praktičnih razloga, nemoguće mi je doći u svaki dom naše župe kako bih porazgovarao o tome sa svakim od Vas. Ovim pismom želim, makar i na ovaj način, doći u svaku obitelj naše župe, te Vas obavijestiti i potaknuti na velikodušnost i spremnost.

      Kao vaš župnik, kucam na vaša srca i na vrata vaših domova. Molim Vas (ukoliko to niste već učinili!), da otvorite svoje domove i ugostite mlade koji će nam doći sa svih strana naše domovine i iz drugih krajeva Europe i svijeta gdje žive Hrvati. Kao što su naši mladi već nekoliko godina bili ugošćeni po drugim biskupijama i gradovima od Splita, pa preko Zadra i Šibenika, do Varaždina, Osijeka i Siska, tako je došao red i na nas da iskažemo svoju ljubav i dobrodošlicu mladima koji će doći u naš grad.

      Po našim saznanjima u Dubrovnik bi moglo doći oko 35.000 mladih koji žele zajedno pjesmom, molitvom i zajedništvom slaviti Boga. Da bismo mogli smjestiti toliki broj mladih, sa 26. (subota) na 27. travnja (nedjelja) 2014., potrebni ste nam Vi. Mladima bi trebalo pružiti, ako je moguće ležaj, a ako ne, barem prostor na podu, a oni će donijeti vreću za spavanje. Bitno je da se imaju gdje otuširati, da im se pruži večera 26., doručak i ručak 27. travnja. Uz ovaj dopis dostavljamo Vam i Prijavnicu kojom možete prijaviti koliko biste mladih mogli primiti u svoj obiteljski dom. Prijavnicu možete dostaviti u samostan ili predati svećeniku za vrijeme blagoslova obitelji. Osim prijavnicom, prijavu smještaja možete izvršiti i telefonskim pozivom na Samostan sv. Križa broj tel. 418-118 svaki dan od 9-12 i od 16-19 sati ili poslije misa u sakristiji. Molimo Vas da nam prijave dostavite, ili telefonski javite do 6. siječnja 2014. Unaprijed se zahvaljujemo na vašoj spremnosti i suradnji za primanje i smještaj mladih. Uz želju da nam milosno vrijeme Došašća bude na korist kako bismo se pripravili za Božić, od srca Vas pozdravljam i želim svako dobro!


      U Gružu, na spomendan sv. Ivana Damaščanskog, crkvenog naučitelja,

 

 

Vaš župnik
fr. Mihael Mario Tolj, O.P.

Više...