received_10203676320544467

U nedjelju, 17. rujna, župna zajednica i dominikanski samostan u Gružu proslavili su svog naslovnika svetkovinu Uzvišenja sv. Križa. Središnje misno slavlje u samostanskom klaustru predvodio je fr. Slavko Slišković OP, provincijal Hrvatske dominikanske provincije. U koncelebraciji su bili dekan gradskog dekanata Dubrovnik 1 don Ante Burić, župnik župe Svetog Križa fr. Mihael Mario Tolj i drugi svećenici. Iako je prijetila kiša koja je u nekoliko navrata padala tijekom dana, slavlje se moglo nesmetano odvijati.

Provincijal je u svojoj propovijedi osvijetlio otajstvo križa, kako onog Kristovog, tako i onog u životu svakog vjernika. „Prvo čitanje iz Knjige Brojeva opisuje Izraelce koji lutaju pustinjom i koje su na tom putu ujedale zmije. Tko bi pogledao u brončanu zmiju podignutu na stup, koju je Bog Mojsiju naredio postaviti, ozdravio bi. Ta slika nam govori da je grijeh zmija koja nas ujeda na proputovanju ovim svijetom. I da bi ozdravili potrebno je u svjetlu križa Kristova pogledati grijeh. Bez suočavanja s grijesima koje smo počinili, nema izlječenja. Samo tako možemo upoznati istinu i istina će nas osloboditi“, poručio je provincijal.received_10203676320504466

Nakon mise župnik Tolj je najprije srdačno zahvalio propovjedniku na razmišljanju o križu koje je podijelio s okupljenim vjernicima, potom župnom pastoralnom vijeću, ministrantima i mladima koji su pomagali u organizaciji, časnim sestrama i posebice Mješovitom pjevačkom župnom zboru koji je vodio liturgijsko pjevanje pod ravnanjem prof. Marije Brčić.

Misno slavlje zaključeno je procesijom s velikim križem: obalom Stjepana Radića, uokolo parka Luja Šoletića, pa sve do lučkog pristaništa.

received_10203676320664470

 
U procesiji se pjevalo i molila slavna otajstva krunice, a vjernici su nosili upaljene svijeće. Blagoslovivši barke i brodove u gruškoj luci, provincijal je uputio molitvu za pomorce, ribare i poginule branitelje, a potom u znak pijeteta položio vijenac u more.

Na kraju je zbor otpjevao pjesmu „Bože čuvaj Hrvatsku“. Druženje vjernika se nastavilo u klaustru i vjeronaučnoj dvorani gdje je bilo ponuđeno osvježenje i kolači.

 

U nedjelju, 17. rujna 2017. Dominikanski samostan i župa Sv. Križa u Gružu slave vanjsku proslavu blagdana Uzvišenja sv. Križa. Svečanu misu u 18 sati u samostanskom klaustru predslavi dr. fr. Slavko Slišković OP, provincijal Hrvatske dominikanske provincije. Nakon mise slijedi procesija sa svijećama koja završava u gruškoj   luci blagoslovom barki i brodova, molitvom za pomorce i ribare te molitvom za poginule branitelje.

Tijekom dana mise u župnoj crkvi su u 8, 10 i u 11.30 sati, a nakon svake mise biti će čašćenje relikvije sv. Križa.
Za proslavu ćemo se pripravljati trodnevnom duhovnom pripravom koja se sastoji od molitve krunice koja počinje svakog dana u 18.30 sati i misnog slavlja s propovijedi u 19 sati.

Prvoga dana trodnevnice u četvrtak, 14. rujna propovijeda fr. Ante Kovačević OP;
u petak, 15. rujna fr. Matijas Farkaš OP, prior dubrovački;
a u subotu, 16. rujna fr. Mihael Mario Tolj OP, gruški župnik.

proslava_sv._Kria

 

received_10202871771911254

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić bio je u kanonskom pohodu župi sv. Križa od 2.-4. prosinca 2016. U petak, 2.prosinca, u jutarnjim satima u pratnji župnika fr. Mihaela Maria Tolja posjetio je Muški učenički dom u Gružu gdje su ih ugostili ravnatelj doma Boris Njavro sa odgajateljima i djelatnicima, te učenici koji idu u školu u popodnevnoj smjeni. Ravnatelj je ukratko predstavio domsku zajednicu i njihov rad, a potom se biskup poticajnim riječima obratio učenicima i djelatnicima. Nakon obilaska doma i kratkog druženja slijedilo je međusobno darivanje kao uspomena na ovaj susret. 

15369664_10202469357571147_259010792_o

Potom je slijedio posjet osnovnoj školi Ivana Gundulića. Ravnateljica škole prof. Vedrana Elez je, u pratnji dviju učenica u narodnim nošnjama, dočekala biskupa Uzinića i župnika fr. Mihaela Maria Tolja, pred ulazom u školu, nakon čega su ga u školi dočekali učenici i djelatnici škole. U priredbi, kroz recitacije, pjesme i ples učenici su pokazali svoju kreativnost, što je i biskup Uzinić komentirao u obraćanju učenicima, kazavši da je „zbunjen“, jer mislio je da dolazi u OŠ Ivana Gundulića, a čini mu se kao da je došao u neku umjetničku školu.Školski zbor izveo je pjesmu „Još više sunca“, „Ispod mira i đardina“ i „Velik si“, učenici Nika Vuić i Antonio Štrman recitirali su pjesmu „Treba pjevati“, a Laura Kursar „Baladu o Gospinim pčelama“. Učenici drugih i trećih razreda su otplesali „Konavosku poskočicu“. Voditelj programa bio je učenik Mihael Violić.Ravnateljica Elez je zahvalila biskupu na dolasku, te mu uručila i prigodni poklon u znak sjećanja na ovaj događaj, kao što je i biskup školi uručio poklon. Nakon priredbe, pred školom je zasađena maslina kao podsjetnik na biskupov posjet, a maslinu su posadili biskup Uzinić, ravnateljica Elez, župnik Tolj, i učenik Violić. Nakon toga biskup Uzinić se u zbornici susreo s djelatnicima škole kojima je zahvalio na njihovom radu, istaknuvši da posao nastavnika nije zanimanje, već poziv. Na kraju je zajedno s ravnateljicom i župnikom, posjetio odjel djelomične integracije za učenike s poteškoćama, zadržavši se u druženju s djecom i nastavnicima koji s njima rade.

15205699_10202469355691100_720669190_o

Biskup je u podne ručao s redovnicima u dominikanskom samostanu sv. Križa, potom se susreo sa župnikom, župnim vikarom i osobljem samostana. Pregledao je župnu administraciju i potpisao župne knjige. Od 15 – 16.30 obilazio je po kućama bolesnike, starce i osobe s posebnim potrebama. To su bili najdirljiviji i najradosniji trenuci, kako za dotične osobe, tako i za samog biskupa. U 17 sati župnik je predvodio uru klanjanja pred Presvetim dok je biskup za to vrijeme ispovijedao. U 18 sati predvodio je sv. misu u koncelebraciji s fr. Antom Kovačevićem i župnikom, a nakon mise susreo se s Mješovitim pjevačkim zborom župe sv. Križa u njihovoj pjevačnici. Voditeljica zborova prof. Marija Brčić je ukratko predstavila njihov rad, a biskup je pohvalio njihovu angažiranost u liturgijskom pjevanju kako u župi, tako i u zajedničkim projektima na razini biskupije. Istakao je da svojim izvedbama i pristupom sigurno spadaju u sam vrh crkvenih zborova dubrovačke biskupije. Zboraši su biskupu u čast otpjevali dvije višeglasne skladbe. Prvi dan pohodazavršio je bratskom večerom s redovnicima za samostanskim stolom.

U subotu, 3. prosinca, na početku drugog dana kanonskog pohoda biskup se najprije susreo s prvopričesnicima (52) u vjeronaučnoj dvorani kojima katehezu drži s. Barbara Bagudić OP. Slijedio je susret s dječjim pjevačkim zborom i ministrantima (14). Biskup je pohvalio njihov angažman i potakao ih da ustraju u njemu unatoč svim protivštinama koje se javljaju i da svoje talente stave na raspolaganje Bogu i župnoj zajednici. U 10 sati održan je sastanak u samostanskoj rekreaciji sa članovima župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća na kojem je biskup iznio svoja zapažanja tijekom ovog pohoda i ujedno dao smjernice u kojem bi pravcu trebalo promišljati unapređenje župnog pastorala. Svaki vijećnik je iznio svoja iskustva u onoj aktivnosti za koju skrbi u župnoj zajednici i otvorena srca primio biskupove poticaje. U 11:20 održan je susret u ispunjenoj crkvi s članovima Molitvene zajednice Dva Srca koja je biskupa dočekala pjesmom. Biskupu se obratio voditelj zajednice fr.Ante Kovačević i potanko predstavio njihovu karizmu i aktivnosti. Biskup je bio zadovoljan onim što je čuo i osobito pohvalio katehezu za odrasle koja se odvija u sklopu programa molitvene zajednice ponedjeljkom i koja je produbila vjeru i izgrađivala članove da mogu biti svjedoci i prenositelji vjere drugima. Nakon zajedničkog fotografiranja ispred oltara, biskup je u pratnji župnika otišao na ručak kod obitelji Đorđine i Mata Saulan. Potom je u neposrednoj blizini obišao i razgledao crkvu sv. Nikole na Kantafigu koja se trenutno obnavlja zahvaljujući naporima Društva prijatelja dubrovačke starine. U 16 sati biskup je predmolio krunicu, a potom u koncelebraciji sa župnikom slavio misu u prepunoj crkvi Gospe od Navještenja na Nuncijati. Nakon mise kratko se zadržao u razgovoru s vjernicima ispred crkve, a potom obišao obitelj djeteta s posebnim potrebama, obitelj Stijepa Pavlovića koji se osobito brine oko crkve te bolesnicu i staricu Anku Tomičić. Na kraju drugog dana biskup i župnik bili su gosti na večeri kod obitelji Zore i Iva Tomičića na Nuncijati.

15282051_10202471528825427_1832913245_n

Treći završni dan pohoda obilježen je sv. Misama koje je predvodio biskup 4. prosinca u župnoj crkvi sv. Križa na Drugu nedjelju došašća. Slavio je najprije euharistiju u 10 sati s odraslim i starijim vjernicima, uzliturgijsko pjevanje mješovitog pjevačkog zbora. Dok je u 11:30 slavio euharistiju pretežno s djecom i mladima, uz živahnoo pjevanje dječjeg župnog zbora. Kanonski pohod završio je ručkom s braćom i sestrama u samostanskoj blagovaonici.

 

50g_naslovna

Prijašnji župnik župe sv. Križa (1993.-2008.) fr. Ante Kovačević proslavio je 29. lipnja 2015. godine 50-ti jubilej svoga svećeničkog ređenja predvodeći u crkvi sv. Križa zlatnu misu na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla. U koncelebraciji je bio još jedan dominikanski zlatomisnik, fr. Stjepan Krasić iz Samostana sv. Dominika. Propovijedao je fr. Drago Kolimbatović iz Samostana sv. Nikole u Korčuli koji je također bio gruški župnik (1985.-1988.) i propovjednik na mladim misama današnjih slavljenika.

Slavlje je započelo zahvalnim euharistijskim klanjanjem u 18 sati koje je predvodio fr. Ante, a pjesmom ga pratio pjevački zbor Molitvene zajednice „Dva Srca“.

Više...

 


MMtolj

Na blagdan bl. Ozane u ponedjeljak 27. travnja 2015. stotinjak vjernika župe sv. Križa iz Gruža hodočastilo je u pratnji svoga župnika fr. Mihaela Maria Tolja u Kotor na proslavu 450-te obljetnice preminuća prve hrvatske blaženice.

Polazak je bio s dva autobusa u 13 sati ispred župne crkve dok su neki vjernici išli i svojim vozilima. Vođa puta u jednom autobusu s članovima župnog zbora i odraslim vjernicima bila je s. Barbara Bagudić OP, a u drugom autobusu župnik je bio s ministrantima, animatorima i mladima. Zbog nepredviđenih problema na graničnom prijelazu Karasovići, hodočasnici su stigli u Kotor tek oko 16:30.


Budući da je s. Barbara izvodila u katedrali u 17 sati monodramu „Život bl. Ozane viđen očima sestre dominikanke“, trebalo je u kratkom roku prenijeti sve rekvizite iz autobusa u katedralu i postaviti scenu kako bi sve krenulo na vrijeme. Zahvaljujući mladima i dominikanskim novacima sve je bilo postavljeno na vrijeme tako da je s. Barbara mogla odigrati svoju ulogu na oduševljenje i iznenađenje svih prisutnih.

 

Više...