U subotu, 10. svibnja pod misom u 18 sati
u samostanskom klaustru župe sv. Križa u Gružu,
 a uoči nedjelje Dobroga Pastira,

krizma1
dubrovački biskup mons. Mate Uzinić 
podijelio je sakrament Krizme
75-orici potvrđenika (38 djevojaka i 37 mladića).

Više...

 

      Ovogodišnji prvopričesnici, prvoj pričesti pristupiti će u nedjelju 18. svibnja u 9 sati.

Prva pricest

 

br. 336/2013

Dubrovnik, 04. prosinca 2013.

logo


Poštovana obitelji u župi sv. Križa u Gružu!


       Iduće godine, 26. i 27. travnja održati će se Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u našem gradu i biskupiji. Središnje misno slavlje biti će kao i kod papinog posjeta 2003. u našoj župi u luci Gruž. U pripremi ovoga događaja jako je važno da pokažemo zajedništvo i volju primiti mnoštvo mladih koji će doći. Nažalost, zbog praktičnih razloga, nemoguće mi je doći u svaki dom naše župe kako bih porazgovarao o tome sa svakim od Vas. Ovim pismom želim, makar i na ovaj način, doći u svaku obitelj naše župe, te Vas obavijestiti i potaknuti na velikodušnost i spremnost.

      Kao vaš župnik, kucam na vaša srca i na vrata vaših domova. Molim Vas (ukoliko to niste već učinili!), da otvorite svoje domove i ugostite mlade koji će nam doći sa svih strana naše domovine i iz drugih krajeva Europe i svijeta gdje žive Hrvati. Kao što su naši mladi već nekoliko godina bili ugošćeni po drugim biskupijama i gradovima od Splita, pa preko Zadra i Šibenika, do Varaždina, Osijeka i Siska, tako je došao red i na nas da iskažemo svoju ljubav i dobrodošlicu mladima koji će doći u naš grad.

      Po našim saznanjima u Dubrovnik bi moglo doći oko 35.000 mladih koji žele zajedno pjesmom, molitvom i zajedništvom slaviti Boga. Da bismo mogli smjestiti toliki broj mladih, sa 26. (subota) na 27. travnja (nedjelja) 2014., potrebni ste nam Vi. Mladima bi trebalo pružiti, ako je moguće ležaj, a ako ne, barem prostor na podu, a oni će donijeti vreću za spavanje. Bitno je da se imaju gdje otuširati, da im se pruži večera 26., doručak i ručak 27. travnja. Uz ovaj dopis dostavljamo Vam i Prijavnicu kojom možete prijaviti koliko biste mladih mogli primiti u svoj obiteljski dom. Prijavnicu možete dostaviti u samostan ili predati svećeniku za vrijeme blagoslova obitelji. Osim prijavnicom, prijavu smještaja možete izvršiti i telefonskim pozivom na Samostan sv. Križa broj tel. 418-118 svaki dan od 9-12 i od 16-19 sati ili poslije misa u sakristiji. Molimo Vas da nam prijave dostavite, ili telefonski javite do 6. siječnja 2014. Unaprijed se zahvaljujemo na vašoj spremnosti i suradnji za primanje i smještaj mladih. Uz želju da nam milosno vrijeme Došašća bude na korist kako bismo se pripravili za Božić, od srca Vas pozdravljam i želim svako dobro!


      U Gružu, na spomendan sv. Ivana Damaščanskog, crkvenog naučitelja,

 

 

Vaš župnik
fr. Mihael Mario Tolj, O.P.

Više...

 

Prigodom održavanja Opće skupštine Reda propovjednika u Trogiru provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić 12. srpnja 2013. uputio je pismo braći u Provinciji.

fraAntoGavric_s

Draga braćo,

U sklopu pripreme za proslave 800. obljetnice potvrde Reda naša Provincija domaćin je velikog događaja na razini cijeloga Reda. Opća skupština Reda (Capitulum generale) – najviše zakonodavno tijelo Reda – održat će se od 22. srpnja do 8. kolovoza 2013. u Trogiru, rodnome gradu prvoga hrvatskog blaženika Augustina Kažotića. Okupit će stotinjak dominikanaca iz čitavoga svijeta, sa svih kontinenata. To je najveći i najvažniji događaj za Provinciju ove godine, i ne samo ove godine! Povijesni je to događaj ne samo za nas, hrvatske dominikance, nego i za Hrvatsku, jer se Opća skupština u 800. godina povijesti Reda po prvi puta održava u Hrvatskoj. To će biti prvi veliki događaj nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Hrvatska i Trogir su već u središtu pozornosti našeg Reda. Pokrenut je i portal na četiri jezika, engleskom, francuskom, španjolskom i hrvatskom: http://trogir.op.org

Više...

 

bol_n

Nakon stanke od dvije godine, na veliku radost poslužitelja oltara upriličen je po treći put Susret ministranata Hrvatske dominikanske provincije u Samostanu sv. Marije Milosne u Bolu na Braču od 17. – 19. svibnja 2013. Sudjelovalo je 38 ministranata iz naših samostana i župa u Dubrovniku, Splitu i Bolu, dok se ministranti iz naših zagrebačkih i slovenskih samostana i župa ovaj put nisu prijavili. U pratnji ministranata bili su njihovi voditelji: fr. Petar Galić, fr. Mihael Mario Tolj i domaćin susreta fr. Damir Šokić.

Više...

 

josipovac_malaU petak 12. travnja 2013. članovi Mješovitog pjevačkog zbora župe sv. Križa u pratnji svoje voditeljice prof. Marije Brčić i župnika fr. Mihaela posjetili su Centar za rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama „Josipovac“ u Čelopecima. Centar pruža usluge stalnog, tjednog i privremenog smještaja odraslim osobama s mentalnom retardacijom, u okviru kojeg se pružaju usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka, prehrane, njege, brige o zdravlju, radnih aktivnosti, osposobljavanja u posebnim uvjetima, medicinske i psihosocijalne rehabilitacije te organiziranog provođenja slobodnog vremena. U manjem opsegu u Centru za rehabilitaciju Josipovac obavljaju se u okviru radnih aktivnosti i druge djelatnosti kao što su: uzgoj presadnica povrtlarskih i cvjetnih kultura, te izrada keramičkih, parafinskih i dr. ukrasnih proizvoda za kućanstvo.Štićenici centra vrlo su se obradovali ovom posjetu, a osobito zajedničkom pjevanju.

Više...