zbor1

Dječji zbor Župe svetog Križa, pod vodstvom prof. Marije Brčić, sudjelovao je u subotu, 28. listopada na susretu dječjih zborova Dubrovačke biskupije u Crkvi svetog Jeronima u Slanom.

Djeca naše župe predstavila su se s "Laudare, benedicere, predicare" i "Danas ću pjevati Tebi", pjesmama koje su prvi put izvedene na ovakvoj smotri. Pored našeg zbora, koji okuplja dvadesetak djece u dobi od 5 do 16 godina, na susretu u Slanom, pjevali su: „Lapadski anđeli“ Župe svetog Mihajla Dubrovnik, „Dominik“ Župe svetog Josipa Vela Luka, „Nikolini“ Župe svetog Nikole Cavtat, „Lanterna“ Župe svetog Marka Korčula, „Stope“ Župe Svih Svetih Blato, te dječji zborovi Župe svetog Martina iz Žrnova, Župe svetog Vlaha iz Janjine, Župe Velike Gospe iz Rožata i Župe svetog Petra Boninovo.

zbor2

Pjevačkom dijelu susreta prethodila je sveta misa, koju je predvodio biskup mons. Mate Uzinić, a koncelebrirali su župnik Župe svetog Petra don Ante Burić i naš župnik fr. Mihael Mario Tolj.
Susret, koji je organiziralo Vijeće za kulturu i znanost  Dubrovačke biskupije, nastavljen je zajedničkim ručkom, pjesmom i igrama u vrtu Franjevačkog samostana u Slanom. U sjećanje na ovo okupljanje, biskup Uzinić predstavnicima svih zborova uručio je uspomenu. Čast preuzeti uspomenu za zbor Župe svetog Križa pripala je Ivanu, jedinom dječaku u zboru.

zbor3 ;   zbor4

 

Nastup dječjeg zbora Župe svetog Križa možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=GOctEiGHDdo&feature=share

 
received_10203676320544467

U nedjelju, 17. rujna, župna zajednica i dominikanski samostan u Gružu proslavili su svog naslovnika svetkovinu Uzvišenja sv. Križa. Središnje misno slavlje u samostanskom klaustru predvodio je fr. Slavko Slišković OP, provincijal Hrvatske dominikanske provincije. U koncelebraciji su bili dekan gradskog dekanata Dubrovnik 1 don Ante Burić, župnik župe Svetog Križa fr. Mihael Mario Tolj i drugi svećenici. Iako je prijetila kiša koja je u nekoliko navrata padala tijekom dana, slavlje se moglo nesmetano odvijati.

Provincijal je u svojoj propovijedi osvijetlio otajstvo križa, kako onog Kristovog, tako i onog u životu svakog vjernika. „Prvo čitanje iz Knjige Brojeva opisuje Izraelce koji lutaju pustinjom i koje su na tom putu ujedale zmije. Tko bi pogledao u brončanu zmiju podignutu na stup, koju je Bog Mojsiju naredio postaviti, ozdravio bi. Ta slika nam govori da je grijeh zmija koja nas ujeda na proputovanju ovim svijetom. I da bi ozdravili potrebno je u svjetlu križa Kristova pogledati grijeh. Bez suočavanja s grijesima koje smo počinili, nema izlječenja. Samo tako možemo upoznati istinu i istina će nas osloboditi“, poručio je provincijal.received_10203676320504466

Nakon mise župnik Tolj je najprije srdačno zahvalio propovjedniku na razmišljanju o križu koje je podijelio s okupljenim vjernicima, potom župnom pastoralnom vijeću, ministrantima i mladima koji su pomagali u organizaciji, časnim sestrama i posebice Mješovitom pjevačkom župnom zboru koji je vodio liturgijsko pjevanje pod ravnanjem prof. Marije Brčić.

Misno slavlje zaključeno je procesijom s velikim križem: obalom Stjepana Radića, uokolo parka Luja Šoletića, pa sve do lučkog pristaništa.

received_10203676320664470

 
U procesiji se pjevalo i molila slavna otajstva krunice, a vjernici su nosili upaljene svijeće. Blagoslovivši barke i brodove u gruškoj luci, provincijal je uputio molitvu za pomorce, ribare i poginule branitelje, a potom u znak pijeteta položio vijenac u more.

Na kraju je zbor otpjevao pjesmu „Bože čuvaj Hrvatsku“. Druženje vjernika se nastavilo u klaustru i vjeronaučnoj dvorani gdje je bilo ponuđeno osvježenje i kolači.

 

U nedjelju, 17. rujna 2017. Dominikanski samostan i župa Sv. Križa u Gružu slave vanjsku proslavu blagdana Uzvišenja sv. Križa. Svečanu misu u 18 sati u samostanskom klaustru predslavi dr. fr. Slavko Slišković OP, provincijal Hrvatske dominikanske provincije. Nakon mise slijedi procesija sa svijećama koja završava u gruškoj   luci blagoslovom barki i brodova, molitvom za pomorce i ribare te molitvom za poginule branitelje.

Tijekom dana mise u župnoj crkvi su u 8, 10 i u 11.30 sati, a nakon svake mise biti će čašćenje relikvije sv. Križa.
Za proslavu ćemo se pripravljati trodnevnom duhovnom pripravom koja se sastoji od molitve krunice koja počinje svakog dana u 18.30 sati i misnog slavlja s propovijedi u 19 sati.

Prvoga dana trodnevnice u četvrtak, 14. rujna propovijeda fr. Ante Kovačević OP;
u petak, 15. rujna fr. Matijas Farkaš OP, prior dubrovački;
a u subotu, 16. rujna fr. Mihael Mario Tolj OP, gruški župnik.

proslava_sv._Kria

 

received_10202871771911254

 

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić bio je u kanonskom pohodu župi sv. Križa od 2.-4. prosinca 2016. U petak, 2.prosinca, u jutarnjim satima u pratnji župnika fr. Mihaela Maria Tolja posjetio je Muški učenički dom u Gružu gdje su ih ugostili ravnatelj doma Boris Njavro sa odgajateljima i djelatnicima, te učenici koji idu u školu u popodnevnoj smjeni. Ravnatelj je ukratko predstavio domsku zajednicu i njihov rad, a potom se biskup poticajnim riječima obratio učenicima i djelatnicima. Nakon obilaska doma i kratkog druženja slijedilo je međusobno darivanje kao uspomena na ovaj susret. 

15369664_10202469357571147_259010792_o

Potom je slijedio posjet osnovnoj školi Ivana Gundulića. Ravnateljica škole prof. Vedrana Elez je, u pratnji dviju učenica u narodnim nošnjama, dočekala biskupa Uzinića i župnika fr. Mihaela Maria Tolja, pred ulazom u školu, nakon čega su ga u školi dočekali učenici i djelatnici škole. U priredbi, kroz recitacije, pjesme i ples učenici su pokazali svoju kreativnost, što je i biskup Uzinić komentirao u obraćanju učenicima, kazavši da je „zbunjen“, jer mislio je da dolazi u OŠ Ivana Gundulića, a čini mu se kao da je došao u neku umjetničku školu.Školski zbor izveo je pjesmu „Još više sunca“, „Ispod mira i đardina“ i „Velik si“, učenici Nika Vuić i Antonio Štrman recitirali su pjesmu „Treba pjevati“, a Laura Kursar „Baladu o Gospinim pčelama“. Učenici drugih i trećih razreda su otplesali „Konavosku poskočicu“. Voditelj programa bio je učenik Mihael Violić.Ravnateljica Elez je zahvalila biskupu na dolasku, te mu uručila i prigodni poklon u znak sjećanja na ovaj događaj, kao što je i biskup školi uručio poklon. Nakon priredbe, pred školom je zasađena maslina kao podsjetnik na biskupov posjet, a maslinu su posadili biskup Uzinić, ravnateljica Elez, župnik Tolj, i učenik Violić. Nakon toga biskup Uzinić se u zbornici susreo s djelatnicima škole kojima je zahvalio na njihovom radu, istaknuvši da posao nastavnika nije zanimanje, već poziv. Na kraju je zajedno s ravnateljicom i župnikom, posjetio odjel djelomične integracije za učenike s poteškoćama, zadržavši se u druženju s djecom i nastavnicima koji s njima rade.

15205699_10202469355691100_720669190_o

Biskup je u podne ručao s redovnicima u dominikanskom samostanu sv. Križa, potom se susreo sa župnikom, župnim vikarom i osobljem samostana. Pregledao je župnu administraciju i potpisao župne knjige. Od 15 – 16.30 obilazio je po kućama bolesnike, starce i osobe s posebnim potrebama. To su bili najdirljiviji i najradosniji trenuci, kako za dotične osobe, tako i za samog biskupa. U 17 sati župnik je predvodio uru klanjanja pred Presvetim dok je biskup za to vrijeme ispovijedao. U 18 sati predvodio je sv. misu u koncelebraciji s fr. Antom Kovačevićem i župnikom, a nakon mise susreo se s Mješovitim pjevačkim zborom župe sv. Križa u njihovoj pjevačnici. Voditeljica zborova prof. Marija Brčić je ukratko predstavila njihov rad, a biskup je pohvalio njihovu angažiranost u liturgijskom pjevanju kako u župi, tako i u zajedničkim projektima na razini biskupije. Istakao je da svojim izvedbama i pristupom sigurno spadaju u sam vrh crkvenih zborova dubrovačke biskupije. Zboraši su biskupu u čast otpjevali dvije višeglasne skladbe. Prvi dan pohodazavršio je bratskom večerom s redovnicima za samostanskim stolom.

U subotu, 3. prosinca, na početku drugog dana kanonskog pohoda biskup se najprije susreo s prvopričesnicima (52) u vjeronaučnoj dvorani kojima katehezu drži s. Barbara Bagudić OP. Slijedio je susret s dječjim pjevačkim zborom i ministrantima (14). Biskup je pohvalio njihov angažman i potakao ih da ustraju u njemu unatoč svim protivštinama koje se javljaju i da svoje talente stave na raspolaganje Bogu i župnoj zajednici. U 10 sati održan je sastanak u samostanskoj rekreaciji sa članovima župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća na kojem je biskup iznio svoja zapažanja tijekom ovog pohoda i ujedno dao smjernice u kojem bi pravcu trebalo promišljati unapređenje župnog pastorala. Svaki vijećnik je iznio svoja iskustva u onoj aktivnosti za koju skrbi u župnoj zajednici i otvorena srca primio biskupove poticaje. U 11:20 održan je susret u ispunjenoj crkvi s članovima Molitvene zajednice Dva Srca koja je biskupa dočekala pjesmom. Biskupu se obratio voditelj zajednice fr.Ante Kovačević i potanko predstavio njihovu karizmu i aktivnosti. Biskup je bio zadovoljan onim što je čuo i osobito pohvalio katehezu za odrasle koja se odvija u sklopu programa molitvene zajednice ponedjeljkom i koja je produbila vjeru i izgrađivala članove da mogu biti svjedoci i prenositelji vjere drugima. Nakon zajedničkog fotografiranja ispred oltara, biskup je u pratnji župnika otišao na ručak kod obitelji Đorđine i Mata Saulan. Potom je u neposrednoj blizini obišao i razgledao crkvu sv. Nikole na Kantafigu koja se trenutno obnavlja zahvaljujući naporima Društva prijatelja dubrovačke starine. U 16 sati biskup je predmolio krunicu, a potom u koncelebraciji sa župnikom slavio misu u prepunoj crkvi Gospe od Navještenja na Nuncijati. Nakon mise kratko se zadržao u razgovoru s vjernicima ispred crkve, a potom obišao obitelj djeteta s posebnim potrebama, obitelj Stijepa Pavlovića koji se osobito brine oko crkve te bolesnicu i staricu Anku Tomičić. Na kraju drugog dana biskup i župnik bili su gosti na večeri kod obitelji Zore i Iva Tomičića na Nuncijati.

15282051_10202471528825427_1832913245_n

Treći završni dan pohoda obilježen je sv. Misama koje je predvodio biskup 4. prosinca u župnoj crkvi sv. Križa na Drugu nedjelju došašća. Slavio je najprije euharistiju u 10 sati s odraslim i starijim vjernicima, uzliturgijsko pjevanje mješovitog pjevačkog zbora. Dok je u 11:30 slavio euharistiju pretežno s djecom i mladima, uz živahnoo pjevanje dječjeg župnog zbora. Kanonski pohod završio je ručkom s braćom i sestrama u samostanskoj blagovaonici.

 

50g_naslovna

Prijašnji župnik župe sv. Križa (1993.-2008.) fr. Ante Kovačević proslavio je 29. lipnja 2015. godine 50-ti jubilej svoga svećeničkog ređenja predvodeći u crkvi sv. Križa zlatnu misu na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla. U koncelebraciji je bio još jedan dominikanski zlatomisnik, fr. Stjepan Krasić iz Samostana sv. Dominika. Propovijedao je fr. Drago Kolimbatović iz Samostana sv. Nikole u Korčuli koji je također bio gruški župnik (1985.-1988.) i propovjednik na mladim misama današnjih slavljenika.

Slavlje je započelo zahvalnim euharistijskim klanjanjem u 18 sati koje je predvodio fr. Ante, a pjesmom ga pratio pjevački zbor Molitvene zajednice „Dva Srca“.

Više...